Informacje o produkcie
Czy do parzenia yerby potrzebne są specjalne akcesoria?
Zanim przystąpimy do przygotowania yerba mate, warto najpierw zaopatrzyć się w pomocne akcesoria. Podstawowy zestaw obejmuje specjalne naczynie do parzenia oraz bombillę, czyli charakterystyczną rurkę zakończoną filtrem.
Warto jednak pamiętać o tym, że pożądany smak yerby kryje się nie tylko w odpowiednim procesie parzenia czy w zastosowaniu wyszukanych akcesoriów. Przede wszystkim należy postawić na starannie wyselekcjonowany susz wysokiej jakości, pochodzący ze sprawdzonego, pewnego źródła. Właśnie to gwarantujemy Ci w naszym sklepie!
Jeżeli nie posiadasz specjalnego wyposażenia, a chcesz najpierw poznać sam smak yerby, nic straconego! Możesz ją zaparzyć przy pomocy sitka, filtra do kawy lub też używając dzbanka typu French Press.
Jak parzyć yerba mate?
Warto pamiętać o kilku zasadach parzenia yerba mate, aby nie pozbawić naparu cennych właściwości. Jak powinien przebiegać ten proces?
- Wsyp do naczynia 2-3 łyżki suszu.
- Potrząśnij lekko naczyniem i włóż do niego bombillę.
- Powoli wlewaj gorącą wodę.
- Pamiętaj, że suszu nie zalewamy wrzątkiem! Odpowiednia temperatura parzenia to 70-80 stopni Celsjusza.
- Odczekaj kilka minut. Z każdym kolejnym razem dojdziesz do wprawy i samodzielnie określisz swój własny, pożądany czas parzenia.
Information
Waga | 1 kg |
---|
RecenzjeNa razie nie ma opinii o produkcie.