


Indeks:
Opis: Biała herbata zbierana i produkowana w naturalnych warunkach w południowo-zachodnim Wietnamie. Liście uprawiane u stóp Fansipanu, najwyższego szczytu Indochin, dają napar o świeżym aromacie z dominującą nutą mango.
Czas parzenia: 1-2 minuty, 70-80°C
zbierana i produkowana w naturalnych warunkach w południowo-zachodnim Wietnamie. Liście uprawiane u stóp Fansipanu, najwyższego szczytu Indochin, dają napar o świeżym aromacie z dominującą nutą mango.
dzięki temu, że jest najmniej przetwarzaną herbatą, spośród wszystkich rodzajów herbat może pochwalić się największą zawartością składników odżywczych. Jej produkcja odbywa się na niewielką skalę w Chinach, raz w roku, wiosną przez kilka dni zrywane są młode listki jeszcze nie w pełni rozwinięte oraz pąki, które dzięki więdnięciu i suszeniu zachowują swój niepowtarzalny słomkowy charakter. Podczas wzrostu na wiosnę, krzewy są przykrywane, aby chronić je przed promieniami słonecznymi, dzięki czemu nie wytwarzają chlorofilu, czyli barwnika nadającego zielony kolor listkom. Listki białej herbaty są delikatne i pokryte delikatnymi, białymi włoskami.
Biała herbata charakteryzuje się delikatnie słomkowym naparem i łagodnym smakiem, którego zaletą jest mniejsza zawartość teiny, w porównaniu do zielonej, czy czarnej herbaty