

Indeks:
Skład: czarna herbata, brzoskwinia, ananas, mango, melon kantalupa, osmantus, biały i czerwony bławatek, aromat
Opis: Oryginalna mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem owoców i kwiatów. Po zaparzeniu bardzo aromatyczna, w smaku owocowa, z dominującą nutą melona. Napar klarowny, jasnobursztynowy.
Czas parzenia: 2-3 minuty, 96°C
Oryginalna mieszanka czarnych herbat indyjskich, chińskich i cejlońskich z dodatkiem owoców i kwiatów. Po zaparzeniu bardzo aromatyczna, w smaku owocowa, z dominującą nutą melona.
Czas parzenia: 2-3 minuty, 96°C
Produkcja czarnej herbaty składa się z 5 procesów, które nakładają się na siebie. Zaraz po zerwaniu, świeże liście są rozkładane na długiej kracie w hali, gdzie suszone są gorącym powietrzem. W bardziej nowoczesnych fabrykach odbywa się to w zamkniętym kanale z gorącym powietrzem. W procesie rolowania ścianki komórek liści są łamane, a zawarty w nich sok uwalnia się i łączy z tlenem w powietrzu. Proces fermentacji i utleniania jest zakończony, a liście zmieniają barwę na miedziano - czerwony.
W kolejnym procesie suszenia liście stają się ciemniejsze i w tym momencie mówimy już o czarnej herbacie. Następnym krokiem jest przesianie - oddzielenie od siebie różnych rodzajów liści. Rozróżniamy herbaty:
delikatnie pobudza i odżywia. Wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą oraz zapobiega chorobom dziąseł. Filiżanka naparu wypita po posiłku pobudzi dodatkowo wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając tym samym trawienie pokarmu. Regularne spożywanie herbaty zapobiega udarom oraz miażdżycy, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Okłady z herbaty przynoszą ulgę w poparzeniach oraz łagodzą objawy trądziku. Płukanka z herbaty do włosów zwalcza łupież, natomiast napar pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu stóp. Okłady z torebek herbacianych na oczy pomogą zwalczyć opuchliznę.
Aromatyzowane herbaty mogą pochwalić się długą tradycją. Od XVIII wieku herbaty były aromatyzowane jaśminem, płatkami róży i brzoskwini. Herbata Earl Grey, która została nazwana na cześć brytyjskiego premiera Edwarda Greya, jest prawdopodobnie najbardziej znaną aromatyzowaną herbatą, dodaje się do niej olej bergamotki.
Entuzjazm dla smakowych herbat wzrastał od lat 70. Harmonijne połączenie czarnej herbaty, składników i smaku w dużej mierze zależy od umiejętności i poczucia smaku degustatora.
Mówiąc o aromatach, wyróżniamy ich 3 kategorie: naturalne, identyczne z naturalnymi i sztuczne. Naturalny aromat jest skoncentrowanym ekstraktem ze skórki lub miąższu poszczególnych owoców. Identyczne z naturalnymi są identyczne w smaku do rzeczywistego smaku owoców w ich chemicznej lub molekularnej strukturze. Są one wykorzystywane, gdy natężenie aromatu danego owocu jest zbyt słabe. Z reguły te aromaty są czystsze i bardziej stabilne niż naturalne, ponieważ nie są narażone na zanieczyszczenia rolnicze. Sztuczne aromaty nie są wykorzystywane do produkcji naszych mieszanek.