


Indeks:
Opis: Łagodna herbata z domieszką dymnego aromatu z południowej prowincji Yunnan. Zachwyca nietuzinkowym smakiem i aromatem, który wyróżnia ją wśród czarnych herbat.
Czas parzenia: 2-3 minuty, 96°C
Łagodna herbata z domieszką dymnego aromatu z południowej prowincji Yunnan. Zachwyca nietuzinkowym smakiem i aromatem, który wyróżnia ją wśród czarnych herbat. Ceniona przez herbacianych ekspertów. Listki niezbyt długie, delikatnie skręcone wraz z ogonkami krzewu herbacianego.
Czas parzenia: 2-3 minuty, 96°C
Produkcja czarnej herbaty składa się z 5 procesów, które nakładają się na siebie. Zaraz po zerwaniu, świeże liście są rozkładane na długiej kracie w hali, gdzie suszone są gorącym powietrzem. W bardziej nowoczesnych fabrykach odbywa się to w zamkniętym kanale z gorącym powietrzem. W procesie rolowania ścianki komórek liści są łamane, a zawarty w nich sok uwalnia się i łączy z tlenem w powietrzu. Proces fermentacji i utleniania jest zakończony, a liście zmieniają barwę na miedziano - czerwony.
W kolejnym procesie suszenia liście stają się ciemniejsze i w tym momencie mówimy już o czarnej herbacie. Następnym krokiem jest przesianie - oddzielenie od siebie różnych rodzajów liści. Rozróżniamy herbaty:
delikatnie pobudza i odżywia. Wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą oraz zapobiega chorobom dziąseł. Filiżanka naparu wypita po posiłku pobudzi dodatkowo wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając tym samym trawienie pokarmu. Regularne spożywanie herbaty zapobiega udarom oraz miażdżycy, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Okłady z herbaty przynoszą ulgę w poparzeniach oraz łagodzą objawy trądziku. Płukanka z herbaty do włosów zwalcza łupież, natomiast napar pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu stóp. Okłady z torebek herbacianych na oczy pomogą zwalczyć opuchliznę.