Herbata Czarna Taiwan Tarry Lapsang

Herbata Czarna Taiwan Tarry Lapsang

Indeks:

11,00 zł
Brutto

Opis: to czarna herbata o mocnym, wędzonym smaku i zapachu. Produkowana jest głównie w Chinach, w prowincji Fujian oraz na Tajwanie.

Czas parzenia: 2-3 minuty, 96°C

Waga
Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 100,00 zł Darmowa dostawa obowiązuje od 100,00 zł

Herbata Czarna Taiwan Tarry Lapsang

Słynna wędzona herbata czarna o mocnym, długo pozostającym w ustach smaku, który przekształca się w formę żywiczej słodyczy. To herbata, która nikomu nie pozostaje obojętna – albo ją pokochasz, albo znienawidzisz. Według jednej z legend, w czasie wojny producenci herbaty musieli porzucić jej obróbkę z powodu przemarszu wojska przez wieś. Gdy wrócili do swojej herbaty dzień później, zdecydowali się spróbować uratować pozostawioną herbatę, stosując szybkie suszenie – nad dymem z sosnowych gałęzi. Tak herbata zyskała swój dymny smak, który wiele osób polubiło. Innym możliwym źródłem dymnego smaku Lapsanga jest konieczność konserwacji herbaty przed długą podróżą morską do Europy. Obie wersje historii wydają się mało prawdopodobne i nie mają oparcia w źródłach historycznych. 

Czas parzenia: 2-3 minuty, 96°C

Herbata czarna

Produkcja czarnej herbaty składa się z 5 procesów, które nakładają się na siebie. Zaraz po zerwaniu, świeże liście są rozkładane na długiej kracie w hali, gdzie suszone są gorącym powietrzem. W bardziej nowoczesnych fabrykach odbywa się to w zamkniętym kanale z gorącym powietrzem. W procesie rolowania ścianki komórek liści są łamane, a zawarty w nich sok uwalnia się i łączy z tlenem w powietrzu. Proces fermentacji i utleniania jest zakończony, a liście zmieniają barwę na miedziano - czerwony.

W kolejnym procesie suszenia liście stają się ciemniejsze i w tym momencie mówimy już o czarnej herbacie. Następnym krokiem jest przesianie - oddzielenie od siebie różnych rodzajów liści. Rozróżniamy herbaty:

  • o pełnych liściach (TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - całe liście i sporo złocistopomarańczowych tipsów; GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - następna klasa jakości; FOP - Flowery Golden Pekoe - pełne liście w dobrym stanie; OP - Orange Pekoe - zwykłe, podstawowej jakości, pełne i długie liście, uzyskane z pierwszego i drugiego rozwiniętego listka bez pączków herbacianych) 
  • łamane (cięte), czyli takie, które zostały rozdrobnione (np. FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe - jedna z najpopularniejszych klas herbaty; BOP - Broken Orange Pekoe - kolejna znana klasa jakości, pozbawiona pączków; BP - Broken Pekoe - powszechnie produkowana herbata bez pączków i najmłodszych listków
  • miał herbaciany o wymiarach liści poniżej 2 milimetrów (wykorzystywane do produkcji herbat ekspresowych)
  • pył herbaciany o wymiarach liści 0,5 - 1 milimetr (wykorzystywane do produkcji herbat ekspresowych)

Czarna Herbata 

delikatnie pobudza i odżywia. Wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą oraz zapobiega chorobom dziąseł. Filiżanka naparu wypita po posiłku pobudzi dodatkowo wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając tym samym trawienie pokarmu. Regularne spożywanie herbaty zapobiega udarom oraz miażdżycy, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Okłady z herbaty przynoszą ulgę w poparzeniach oraz łagodzą objawy trądziku. Płukanka z herbaty do włosów zwalcza łupież, natomiast napar pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu stóp. Okłady z torebek herbacianych na oczy pomogą zwalczyć opuchliznę.

Specyficzne kody

16 innych produktów w tej samej kategorii:

chat Komentarze (0)