Herbata Oolong Milky Oolong

Call to us +48665775077

Zamknij (x)
Herbata Oolong  Milky Oolong

Herbata Oolong Milky Oolong

Indeks:

21,90 zł
Brutto

Opis: Jest to wyśmienita herbata przeznaczona zarówno do codziennego spożywania, jak i na specjalne okazje.

Czas parzenia: 1 - 5 minut, 85 - 90°C (najlepiej kilkukrotnie)

Waga
Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 100,00 zł Darmowa dostawa obowiązuje od 100,00 zł
Do każdego zamówienia otrzymasz darmowe próbki produktów!

Herbata Oolong Milky Oolong

Ten niezwykły gatunek herbaty Oolong zadziwia smakiem.Tuż po otwarciu opakowania, ciasno zwinięte kuleczki szaro-zielonkawego suszu, roztaczają wokół intensywny zapach świeżego mleka. Po zalaniu gorącą wodą, listki rozplatają się, nasycając napar klarownym, słomkowym kolorem oraz aromatem przypominającym wyraźnie herbatę ze śmietanką. Smak jest gładki i jedwabisty, z pewnością nie mdły, jak w przypadku klasycznej bawarki. Zaparzona herbata zaskakuje przejrzystością niezmąconą ani jedną kroplą mleka. Skąd więc ten nie budzący wątpliwości aromat? Milky Oolong pochodzi ze słynnej chińskiej prowincji Fuijan. Świeżo zerwane listki podczas typowego dla oolongów procesu produkcji, dodatkowo aromatyzowane są w naturalny sposób w roztworze wody i mleka lub wody i serwatki, następnie ręcznie zwijane i suszone.

Czas parzenia: 1 - 5 minut, 85 - 90°C (najlepiej kilkukrotnie)

Herbata Oolong

Zwane wulongiem lub herbatami szmaragdowymi. W Polsce bywają niepoprawnie nazywane herbatami „czerwonymi”, stanowią one odrębny rodzaj herbat. W przeciwieństwie do innych herbat, Oolongi wyrabiane są ze starszych liści. Przy parzeniu rozwijają się, znacznie zwiększając swoją objętość.

Oolongi produkuje się w Chinach i na Tajwanie. Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami". Stanowią grupę herbat częściowo fermentowanych, począwszy od lekkofermentowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej aż do mocno fermentowanych, podobnych do herbaty czarnej (o stopniu utleniania związków chemicznych w liściach miedzy 15%, a 80%).

Na proces obróbki składają się etapy:

  • więdnięcia,
  • potrząsania w bambusowych lub wiklinowych koszach (otarcia listków ułatwiają fermentację),
  • podgrzewania w temperaturze 250°C przez 20 minut, co pozwala zatrzymać proces oksydacji listka,
  • rolowania, podczas którego nadaje się herbacie kształt bryłek,
  • dosuszania i prażenia mającego na celu modyfikacje smaku tej wyjątkowej herbaty.

Nie bez powodu mówi się, że herbata jest nektarem świata. Większość herbat ma pozytywny wpływ na organizm, wiele z nich redukuje stres, a niektóre nawet zmniejszają ryzyko zachorowań. Herbata oolong niczym nie odstaje od innych, bardziej znanych rodzajów. Oolong wspomaga układ krwionośny, jest skarbnicą witamin i antyoksydantów, ale jej najważniejszymi właściwościami jest regulowanie flory bakteryjnej w jelicie grubym, dobroczynne działanie na problemy sercowe i wspomaganie walki z cukrzycą typu drugiego. Herbata oolong dostała miano mordercy tłuszczu – sprzyja poprawnemu metabolizmowi i poprawia trawienie.

Herbatę tę można zaparzać wielokrotnie, każde zaparzanie posiada swój charakterystyczny wyjątkowy smak i zapach.

Opis

Pochodzenie
Chiny

Specyficzne kody

chat Komentarze (1)
Oceń