Herbata Oolong Se Chung

Call to us +48665775077

Zamknij (x)
Herbata Oolong Se Chung

Herbata Oolong Se Chung

Indeks:

16,00 zł
Brutto

Opis: Charakteryzuje się tym, że zawiera małą ilość teiny. Herbata ma czerwono - złotą barwę naparu i aromat o wyraźnie orzechowej nucie.

Czas parzenia: 1 - 5 minut, 85 - 90°C (najlepiej kilkukrotnie)

Waga
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Do darmowej dostawy brakuje 100,00 zł Darmowa dostawa obowiązuje od 100,00 zł
Do każdego zamówienia otrzymasz darmowe próbki produktów!

Herbata Oolong Se Chung

to jeden z najbardziej popularnych chińskich oolongów pochodzący z chińskiej prowincji Fujian. Jest to herbata częściowo fermentowana. Liście tej herbaty są utleniane w mniejszym stopniu, niż jak to się dzieje w przypadku większości chińskich oolongów.

Czas parzenia: 1 - 5 minut, 85 - 90°C (najlepiej kilkukrotnie)

Herbata Oolong

Zwane wulongiem lub herbatami szmaragdowymi. W Polsce bywają niepoprawnie nazywane herbatami „czerwonymi”, stanowią one odrębny rodzaj herbat. W przeciwieństwie do innych herbat, Oolongi wyrabiane są ze starszych liści. Przy parzeniu rozwijają się, znacznie zwiększając swoją objętość.

Oolongi produkuje się w Chinach i na Tajwanie. Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami". Stanowią grupę herbat częściowo fermentowanych, począwszy od lekkofermentowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej aż do mocno fermentowanych, podobnych do herbaty czarnej (o stopniu utleniania związków chemicznych w liściach miedzy 15%, a 80%).

Na proces obróbki składają się etapy:

  • więdnięcia,
  • potrząsania w bambusowych lub wiklinowych koszach (otarcia listków ułatwiają fermentację),
  • podgrzewania w temperaturze 250°C przez 20 minut, co pozwala zatrzymać proces oksydacji listka,
  • rolowania, podczas którego nadaje się herbacie kształt bryłek,
  • dosuszania i prażenia mającego na celu modyfikacje smaku tej wyjątkowej herbaty.

Nie bez powodu mówi się, że herbata jest nektarem świata. Większość herbat ma pozytywny wpływ na organizm, wiele z nich redukuje stres, a niektóre nawet zmniejszają ryzyko zachorowań. Herbata oolong niczym nie odstaje od innych, bardziej znanych rodzajów. Oolong wspomaga układ krwionośny, jest skarbnicą witamin i antyoksydantów, ale jej najważniejszymi właściwościami jest regulowanie flory bakteryjnej w jelicie grubym, dobroczynne działanie na problemy sercowe i wspomaganie walki z cukrzycą typu drugiego. Herbata oolong dostała miano mordercy tłuszczu – sprzyja poprawnemu metabolizmowi i poprawia trawienie.

Herbatę tę można zaparzać wielokrotnie, każde zaparzanie posiada swój charakterystyczny wyjątkowy smak i zapach.

Opis

Pochodzenie
Chiny

Specyficzne kody

chat Komentarze (0)