Herbata Czerwona Pu-Erh Grejpfrutowy

12,50 56,00 

Skład: herbata czerwona, papaja, skórka cytryny, jabłko, aromat

Opis: Kwaskowaty smak i aromat doskonale sprawdza się latem w herbacie podawanej na zimno.

Czas parzenia: 2-4 minuty, 80-90°C

Wyczyść
SKU: N/A Kategorie: ,

Informacje o produkcie

Herbata Czerwona Pu – Erh Grejpfrutowy

Kwaskowaty smak i aromat doskonale sprawdza się latem w herbacie podawanej na zimno.

Czas parzenia: 2-4 minuty, 80-90°C

Herbaty Pu-Erh (czerwone)

zasłużyły na miano “zabójcy tłuszczu”. Herbata ta wspomaga odchudzanie, dzięki pobudzaniu przemiany materii i procesów trawiennych (pobudza wydzielanie soków trawiennych i poprawia perystaltykę jelit) a co za tym idzie, zwiększa spalanie tłuszczów, obniża również cholesterol i chroni przed próchnicą.W Chinach Pu Erh traktowany jest jako herbata czarna, a na Zachodzie określany jest często jako czerwona.

Jest to herbata późno fermentowana, dojrzewająca (fermentację enzymatyczną wywołują drobnoustroje).

Dojrzewanie polega na fermentacji nieenzymatycznej, w odpowiednich warunkach (różne mikroorganizmy uwielbiają podwyższoną temperaturę i wilgoć), enzymy natomiast zabija się wcześniej, podobnie jak w przypadku chińskich herbat zielonych, poprzez precyzyjne ugniatanie i podgrzewanie liści w woku. Jako, że naturalne dojrzewanie czy leżakowanie jest procesem powolnym i trwa latami, w latach 70 opracowano metodę zwaną wo–dui, która go imituje i jednocześnie znacznie przyśpiesza. Ojczyzną Pu Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Ma ona smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić – najczęściej cytrynowy.

Information

Waga

Brak danych

Waga

, ,

Pochodzenie

Opinie (1)

  1. Kaśka

    ( 1 opinia )

    Kaśka

    Ok

    Delikatnie kwaskowa, czuć ziemistego Pu-erh, jak dla mnie jest ok.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.