zielona herbata tarta cytrynowa

Herbata Zielona Tarta Cytrynowa

Indeks:

10,50 zł
Brutto

Skład: herbata zielona Sencha, skórka cytryny, trawa cytrynowa, aromat, kryształki cukru, płatki nagietka.

Opis: smak ciasta cytrynowego w zielonej herbacie...

Czas parzenia: 2-4 min, 60-70 C

Waga
Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 100,00 zł Darmowa dostawa obowiązuje od 100,00 zł

Herbata Zielona Tarta Cytrynowa

połączenie zielonej herbaty z trawą cytrynową, skórką pomarańczową sprawia, że możemy cieszyć się słodko- kwaśnym smakiem ciasta cytrynowego.

Herbata Zielona  

Herbata Zielona jest gatunkiem, który ze wszystkich herbat jest najbardziej zróżnicowana pod kątem koloru, kształtu, aromatu czy liścia, jak również jakości.

W Chinach herbata zielona jest najbardziej znaną z herbat i najpopularniejszą, to właśnie z Chin pochodzi najwięcej zielonej herbaty o najwyższej jakości.

Podczas produkcji zielonej herbaty, świeżo zerwane liście są ogrzewane na swego rodzaju dużej patelni w temperaturze ok. 80 C bezpośrednio po zbiorze, ma to na celu powstrzymanie procesu fermentacji, dzięki czemu herbata zachowuje swój przepiękny zielony kolor. Zielona herbata jest herbatą niefermentowaną, która nie jest poddawana procesowi utleniania. Po podgrzaniu, herbata zostaje zwinięta luźno, a następnie natychmiast suszona i pakowana.

Zielona herbata posiada dużo dobroczynnych właściwości:

  • zawarte w zielonej herbacie polifenole zmniejszają odkładanie się cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza się ryzyko zakrzepów, miażdżycy, jak również obniża ryzyko zawału serca
  • dzięki teinie zielona herbata posiada właściwości pobudzające, poprawia koncentrację
  •  dzięki swojemu antyseptycznemu działaniu wspomaga w leczeniu różnego rodzaju infekcji, zawarte w niej garbniki mają właściwości zwalczające wirusy i bakterie
  • ponadto zielona herbata posiada właściwości antyoksydacyjne opóźniające efekty starzenia, a to dzięki obecności antyutleniaczy

Parzenie:

Teina w zielonej herbacie jest uwalniana szybciej niż w czarnej. W celu uniknięcia gorzkiego smaku należy zagotować wodę, a następnie schłodzić do 60- 70 C przed parzeniem. Parzymy 2-3 minuty. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści, z czego pierwsze jest pobudzające, a kolejne wyciszające.

Herbata zielona aromatyzowana

Aromatyzowane herbaty mogą pochwalić się długą tradycją. od 18-tego wieku herbaty były aromatyzowane jaśminem, płatkami róży, czy brzoskwiniami. Herbata Earl Grey, która została nazwana na cześć brytyjskiego premiera Edwarda Grey, jest prawdopodobnie najbardziej znaną aromatyzowaną herbatą, dodaje się do niej olej bergamotki. 

Entuzjazm dla smakowych herbat wzrastał od lat 70-tych. Harmonijne połączenie herbaty, różnego rodzaju składników i smaków sprawia, że herbaty aromatyzowane stały się bardzo popularne i mają swoich zwolenników. Połączenie owoców, kwiatów i ziół zroszonych niewielką ilością aromatu sprawia, że możemy cieszyć się niepowtarzalnymi smakami wysokiej jakości herbaty wraz z jej wyselekcjonowanymi dodatkami. Mówiąc o aromatach myślimy o naturalnych i identycznych z naturalnymi. Naturalny aromat jest skoncentrowanym ekstraktem ze skórki lub miąższu poszczególnych owoców. Identyczne z naturalnymi są identyczne w smaku do rzeczywistego smaku owoców w ich chemicznej lub molekularnej strukturze. Są one wykorzystywane, gdy natężenie aromatu danego owocu jest zbyt słabe. Z reguły te aromaty są czystsze i bardziej stabilne niż naturalne, ponieważ nie są narażone na zanieczyszczenia rolnicze.  Sztuczne aromaty nie są wykorzystywane do naszych mieszanek.

Specyficzne kody

16 innych produktów w tej samej kategorii:

chat Komentarze (0)