Herbata zielona Biała Małpa

Call to us +48665775077

Zamknij (x)
herbata zielona biała małpa

Herbata Zielona Biała Małpa

Indeks:

17,50 zł
Brutto

Zielona herbata uprawiana w dystrykcie Siedmiu Gór w prowincji Jiangxi. Coroczna produkcja jest limitowana. Sprawia to, że ta herbata zbierana raz w roku w kwietniu (1st flush) jest prawdziwym rarytasem.

Herbata Biała Małpa zachwyca swoją subtelnością smaku i aromatu dlatego idealnie nadaje się na specjalne i odświętne okazje.

Czas parzenia: 1.5-2 minuty, 70-80°C

Waga
Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 100,00 zł Darmowa dostawa obowiązuje od 100,00 zł

Zielona herbata Biała Małpa

uprawiana w dystrykcie Siedmiu Gór w prowincji Jiangxi. Coroczna produkcja jest limitowana i prowadzona metodami ręcznymi. Sprawia to, że ta herbata zbierana raz w roku w kwietniu (1st flush) jest prawdziwym rarytasem. W okresie zbiorów zrywane są jedynie szczytowe, najmłodsze części rośliny, które podczas suszenia są jedynie delikatnie przekładane, dzięki czemu zostają utrzymane na ich powierzchni białe włoski. Dzięki temu listki charakteryzują się srebrzystym połyskiem. Suche listki są długie i zwinięte w kształt małpiej łapy. Napar ma kremowo - żółtą barwę z przyjemnym, delikatnie orzechowym posmakiem. 

Herbata Zielona Biała Małpa zachwyca swoją subtelnością smaku i aromatu dlatego idealnie nadaje się na specjalne i odświętne okazje.

Czas parzenia: 1.5-2 minuty, 70-80°C

Herbata Zielona  

Herbata Zielona jest gatunkiem, który ze wszystkich herbat jest najbardziej zróżnicowana pod kątem koloru, kształtu, aromatu czy liścia, jak również jakości.

W Chinach herbata zielona jest najbardziej znaną z herbat i najpopularniejszą, to właśnie z Chin pochodzi najwięcej zielonej herbaty o najwyższej jakości.

Podczas produkcji zielonej herbaty, świeżo zerwane liście są ogrzewane na swego rodzaju dużej patelni w temperaturze ok. 80 C bezpośrednio po zbiorze, ma to na celu powstrzymanie procesu fermentacji, dzięki czemu herbata zachowuje swój przepiękny zielony kolor. Zielona herbata jest herbatą niefermentowaną, która nie jest poddawana procesowi utleniania. Po podgrzaniu, herbata zostaje zwinięta luźno, a następnie natychmiast suszona i pakowana.

Zielona herbata posiada dużo dobroczynnych właściwości:

  • zawarte w zielonej herbacie polifenole zmniejszają odkładanie się cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza się ryzyko zakrzepów, miażdżycy, jak również obniża ryzyko zawału serca
  • dzięki teinie zielona herbata posiada właściwości pobudzające, poprawia koncentrację
  •  dzięki swojemu antyseptycznemu działaniu wspomaga w leczeniu różnego rodzaju infekcji, zawarte w niej garbniki mają właściwości zwalczające wirusy i bakterie
  • ponadto zielona herbata posiada właściwości antyoksydacyjne opóźniające efekty starzenia, a to dzięki obecności antyutleniaczy

Parzenie:

Teina w zielonej herbacie jest uwalniana szybciej niż w czarnej. W celu uniknięcia gorzkiego smaku należy zagotować wodę, a następnie schłodzić do 60- 70 C przed parzeniem. Parzymy 2-3 minuty. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści, z czego pierwsze jest pobudzające, a kolejne wyciszające.

2020-06-09

Opis

Pochodzenie
Chiny

Specyficzne kody

Nowy produkt

16 innych produktów w tej samej kategorii:

chat Komentarze (0)