



Indeks:
Herbata pochodzi z regionu Kandy, miejsca założenia pierwszej plantacji herbaty na Sri Lance. Całoliściasta, rzadko spotykana herbata cejlońska- preparowana na chiński sposób. Zielone liście zwijane są w regularnej wielkości kulki. Napar o delikatnie kwiatowym aromacie.
Czas parzenia: 2-3 minuty, 70-80°C
pochodzi z regionu Kandy, miejsca założenia pierwszej plantacji herbaty na Sri Lance. Całoliściasta, rzadko spotykana herbata cejlońska- preparowana na chiński sposób. Zielone liście zwijane są w regularnej wielkości kulki. Ciepła woda powoduje, że listki rozkręcają się i rozprostowują. Napar o delikatnie kwiatowym aromacie jest przyjemnie słodki w smaku.
Czas parzenia: 2-3 minuty, 70-80°C
Herbata Zielona jest gatunkiem, który ze wszystkich herbat jest najbardziej zróżnicowana pod kątem koloru, kształtu, aromatu czy liścia, jak również jakości.
W Chinach herbata zielona jest najbardziej znaną z herbat i najpopularniejszą, to właśnie z Chin pochodzi najwięcej zielonej herbaty o najwyższej jakości.
Podczas produkcji zielonej herbaty, świeżo zerwane liście są ogrzewane na swego rodzaju dużej patelni w temperaturze ok. 80 C bezpośrednio po zbiorze, ma to na celu powstrzymanie procesu fermentacji, dzięki czemu herbata zachowuje swój przepiękny zielony kolor. Zielona herbata jest herbatą niefermentowaną, która nie jest poddawana procesowi utleniania. Po podgrzaniu, herbata zostaje zwinięta luźno, a następnie natychmiast suszona i pakowana.
Zielona herbata posiada dużo dobroczynnych właściwości:
Parzenie:
Teina w zielonej herbacie jest uwalniana szybciej niż w czarnej. W celu uniknięcia gorzkiego smaku należy zagotować wodę, a następnie schłodzić do 60- 70 C przed parzeniem. Parzymy 2-3 minuty. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści, z czego pierwsze jest pobudzające, a kolejne wyciszające.