

Indeks:
China White Hair daje jasnożółty napar z bardzo łagodnym, słodkim zapachem. Smak może być opisany jako delikatny, nieco miodowy, świeży i kwiatowy na końcu
Czas parzenia: 2-3 minuty, 70-80°C
to delikatna herbata uprawiana na górskich plantacjach które znajdują się ponad 1500 metrów nad poziomem morza, gdzie warunki naturalne są prawie doskonałe a ogrody są spowite mgłą prawie przez cały rok. Czas zbiorów w kwietniu. Herbata ma delikatny smak i delikatny zapach.
Czas parzenia: 2-3 minuty, 70-80°C
Herbata Zielona jest gatunkiem, który ze wszystkich herbat jest najbardziej zróżnicowana pod kątem koloru, kształtu, aromatu czy liścia, jak również jakości.
W Chinach herbata zielona jest najbardziej znaną z herbat i najpopularniejszą, to właśnie z Chin pochodzi najwięcej zielonej herbaty o najwyższej jakości.
Podczas produkcji zielonej herbaty, świeżo zerwane liście są ogrzewane na swego rodzaju dużej patelni w temperaturze ok. 80 C bezpośrednio po zbiorze, ma to na celu powstrzymanie procesu fermentacji, dzięki czemu herbata zachowuje swój przepiękny zielony kolor. Zielona herbata jest herbatą niefermentowaną, która nie jest poddawana procesowi utleniania. Po podgrzaniu, herbata zostaje zwinięta luźno, a następnie natychmiast suszona i pakowana.
Zielona herbata posiada dużo dobroczynnych właściwości:
Parzenie:
Teina w zielonej herbacie jest uwalniana szybciej niż w czarnej. W celu uniknięcia gorzkiego smaku należy zagotować wodę, a następnie schłodzić do 60- 70 C przed parzeniem. Parzymy 2-3 minuty. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści, z czego pierwsze jest pobudzające, a kolejne wyciszające.