Herbata zielona Japońska Gyokuro Asahi - liściasta

Call to us +48665775077

Zamknij (x)
Herbata Zielona Japan Gyokuro Asahi

Herbata Zielona Japońska Gyokuro Asahi

Indeks:

59,00 zł
Brutto

Gyokuro uznawana jest za jedną z najlepszych zielonych herbat na świecie. Nazwa „Gyokuro Asahi” oznacza „szlachetną kroplę rosy”. Susz gyokuro ma intensywny, ciemnozielony kolor, delikatnie błyszczące listki, zrolowane na kształt igiełek, które rozwijają się w trakcie parzenia. Napar delikatnie mętny, o intensywnej, jasnej, zielonożółtej barwie. W smaku orzeźwiająca, lekka, o głębokim, wyrazistym, świeżym zielonym smaku.

Czas parzenia: 2-3 minuty, 60-70°C

Waga
Ilość

Złóż zamówienie w ciągu 03h 11m 42s A Twoją przesyłkę nadamy w dniu dzisiejszym
Do darmowej dostawy brakuje 100,00 zł Darmowa dostawa obowiązuje od 100,00 zł
Do każdego zamówienia otrzymasz darmowe próbki produktów!

Herbata zielona Japońska Gyokuro Asahi

czyli dosłownie „szlachetne krople rosy” bądź „jadeitowa perła” to jedna z najwykwintniejszych sypanych herbat pochodzących z japońskich wysp. Proces jej produkcji jest nietypowy i wymaga wiele uwagi, która później owocuje w nieoceniony i znakomity smak.

Herbata ta powstaje na wysokogórskim terenie. Na 20 dni przed zbiorem krzewy herbaciane przykrywa się matami bambusowymi, przez co do rosnących pąków dociera światło w minimalnej ilości. Przytłumione promienie słoneczne nie niszczą garbników, lecz zwiększają ilość chlorofilu w liściach. Teanina ulega zmienie w L-Teaninę, która łagodzi napięcia i działa odprężająco na organizm.

Gotowe listki do przygotowania naparu przypominają małe, drobne zielone igiełki. Kolor liści jest mocniejszy, bardziej zielony; napar, który się otrzymuje ma wyrazisty, intensywny smak, ale bez wyczuwalnej nuty goryczki.

Czas parzenia: 2-3 minuty, 60-70°C

Herbata Zielona  

Herbata Zielona jest gatunkiem, który ze wszystkich herbat jest najbardziej zróżnicowana pod kątem koloru, kształtu, aromatu czy liścia, jak również jakości.

W Chinach herbata zielona jest najbardziej znaną z herbat i najpopularniejszą, to właśnie z Chin pochodzi najwięcej zielonej herbaty o najwyższej jakości.

Podczas produkcji zielonej herbaty, świeżo zerwane liście są ogrzewane na swego rodzaju dużej patelni w temperaturze ok. 80 C bezpośrednio po zbiorze, ma to na celu powstrzymanie procesu fermentacji, dzięki czemu herbata zachowuje swój przepiękny zielony kolor. Zielona herbata jest herbatą niefermentowaną, która nie jest poddawana procesowi utleniania. Po podgrzaniu, herbata zostaje zwinięta luźno, a następnie natychmiast suszona i pakowana.

Zielona herbata posiada dużo dobroczynnych właściwości:

  • zawarte w zielonej herbacie polifenole zmniejszają odkładanie się cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza się ryzyko zakrzepów, miażdżycy, jak również obniża ryzyko zawału serca
  • dzięki teinie zielona herbata posiada właściwości pobudzające, poprawia koncentrację
  •  dzięki swojemu antyseptycznemu działaniu wspomaga w leczeniu różnego rodzaju infekcji, zawarte w niej garbniki mają właściwości zwalczające wirusy i bakterie
  • ponadto zielona herbata posiada właściwości antyoksydacyjne opóźniające efekty starzenia, a to dzięki obecności antyutleniaczy

Parzenie:

Teina w zielonej herbacie jest uwalniana szybciej niż w czarnej. W celu uniknięcia gorzkiego smaku należy zagotować wodę, a następnie schłodzić do 60- 70 C przed parzeniem. Parzymy 2-3 minuty. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści, z czego pierwsze jest pobudzające, a kolejne wyciszające.

2020-06-09

Opis

Pochodzenie
Japonia

Specyficzne kody

Nowy produkt
chat Komentarze (0)