Herbata Zielona Korea Sejak Organic
26,90 zł – 51,00 zł
Skład: herbata zielona, tylko dwa pierwsze listki i pączek ze szczytu gałązki krzewu herbacianego
Opis: wyjątkowa herbata uprawiana na wyspie Jeju, spełniającej warunki upraw organicznych, tradycyjną, ręczną metodą, Zbiera się ją między 20 kwietnia, a 5 maja. Napar słodkawy, o bardzo świeżym smaku z nutą mleczka kokosowego.
Czas parzenia: 2-3 min. 70-80 C
Informacje o produkcie
Zielona Herbata Sejak Organic
uprawiana na wyspie Jeju, spełniającej warunki upraw organicznych, zbierana między 20 kwietnia, a 5 maja. zbierane są tylko dwa listki i pączek ze szczytu krzewu herbacianego.
Herbata Zielona
Herbata Zielona jest gatunkiem, który ze wszystkich herbat jest najbardziej zróżnicowana pod kątem koloru, kształtu, aromatu czy liścia, jak również jakości.
W Chinach herbata zielona jest najbardziej znaną z herbat i najpopularniejszą, to właśnie z Chin pochodzi najwięcej zielonej herbaty o najwyższej jakości.
Podczas produkcji zielonej herbaty, świeżo zerwane liście są ogrzewane na swego rodzaju dużej patelni w temperaturze ok. 80 C bezpośrednio po zbiorze, ma to na celu powstrzymanie procesu fermentacji, dzięki czemu herbata zachowuje swój przepiękny zielony kolor. Zielona herbata jest herbatą niefermentowaną, która nie jest poddawana procesowi utleniania. Po podgrzaniu, herbata zostaje zwinięta luźno, a następnie natychmiast suszona i pakowana.
Zielona herbata posiada dużo dobroczynnych właściwości:
- zawarte w zielonej herbacie polifenole zmniejszają odkładanie się cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza się ryzyko zakrzepów, miażdżycy, jak również obniża ryzyko zawału serca
- dzięki teinie zielona herbata posiada właściwości pobudzające, poprawia koncentrację
- dzięki swojemu antyseptycznemu działaniu wspomaga w leczeniu różnego rodzaju infekcji, zawarte w niej garbniki mają właściwości zwalczające wirusy i bakterie
- ponadto zielona herbata posiada właściwości antyoksydacyjne opóźniające efekty starzenia, a to dzięki obecności antyutleniaczy
Parzenie:
Teina w zielonej herbacie jest uwalniana szybciej niż w czarnej. W celu uniknięcia gorzkiego smaku należy zagotować wodę, a następnie schłodzić do 60- 70 C przed parzeniem. Parzymy 2-3 minuty. Zielona herbata może być parzona kilka razy z tych samych liści, z czego pierwsze jest pobudzające, a kolejne wyciszające.
RecenzjeNa razie nie ma opinii o produkcie.