

Indeks:
Opis: Biała herbata zwinięta na kształt kulki z pomarańczowym kwiatem lilii otoczonym wianuszkiem kwiatków jaśminu
Czas parzenia: 1-2 minuty, 70-80°C
Intrygująca srebrzysto –zielonkawa kulka wielkości orzecha włoskiego, to nic innego, jak ciasno zwinięte najdelikatniejsze listki zielonej herbaty. Po zalaniu gorącą wodą, efektownie rozplatają się, wyjawiając pomarańczowy kwiat lilii otoczony wianuszkiem białych kwiatów jaśminu. Podczas zaparzania napar nasyca się nie tylko kwiatowym aromatem, ale również subtelną miodową nutą. Rodzinna Fortuna to herbata o wyjątkowym bogactwie smaku. Wyrabiana jest z ogromną pieczołowitością: do jej przygotowania używa się wyłącznie najdelikatniejszych listków ze szczytów herbacianych krzewów. Delikatne listki tej herbaty pozostawione są po ich zbiorze do zwiędnięcia, następnie są suszone i poddawane parze wodnej. Ten proces ułatwia osiągnięcie sprężystości liści niezbędnej do ręcznego ich zwijania. Serce włożone w przygotowanie Rodzinnej Fortuny, przekłada się na wyjątkowy smak tej niezwykłej herbaty. Warto spróbować, rozsmakować się i pokochać.
dzięki temu, że jest najmniej przetwarzaną herbatą, spośród wszystkich rodzajów herbat może pochwalić się największą zawartością składników odżywczych. Jej produkcja odbywa się na niewielką skalę w Chinach, raz w roku, wiosną przez kilka dni zrywane są młode listki jeszcze nie w pełni rozwinięte oraz pąki, które dzięki więdnięciu i suszeniu zachowują swój niepowtarzalny słomkowy charakter. Podczas wzrostu na wiosnę, krzewy są przykrywane, aby chronić je przed promieniami słonecznymi, dzięki czemu nie wytwarzają chlorofilu, czyli barwnika nadającego zielony kolor listkom. Listki białej herbaty są delikatne i pokryte delikatnymi, białymi włoskami.
Biała herbata charakteryzuje się delikatnie słomkowym naparem i łagodnym smakiem, którego zaletą jest mniejsza zawartość teiny, w porównaniu do zielonej, czy czarnej herbaty