Subtelność i finezja, czyli herbata biała z dodatkami
Herbata biała z dodatkami zapewni odprężającą chwilę relaksu i pomoże skupić się na tym, co tu i teraz. Filiżanka apetycznego napoju nie wymaga towarzystwa herbatników, ciasteczek, czy innych przekąsek. Warto więc choć na chwilę zanurzyć się tylko w tym jedynym, wyjątkowym smaku…
Ciekawym doświadczeniem może być próba wyczucia, z jakich nut smakowych składa się cała kompozycja. Weź łyk herbaty, zamknij oczy i pozwól działać swoim zmysłom. Jak powiedział mistrz ceremonii herbacianej Tien Ji-heng: „Pijmy napar, by zapomnieć o zgiełku tego świata”.
Herbata biała z dodatkami – dlaczego warto ją pić?
Spośród wszystkich rodzajów herbat, biała odmiana jest najmniej przetworzona. To ogromny atut, ponieważ dzięki temu zawiera więcej składników odżywczych, niż herbata zielona czy czarna. Nie bez przyczyny dawniej była napojem przeznaczonym wyłącznie dla osób najbardziej zamożnych.
Nazywa się ją eliksirem młodości, ponieważ zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy. Dzięki temu mówi się o jej działaniu przeciwstarzeniowym, a nawet antynowotworowym! Wspomaga układ nerwowy, krwionośny, kostny i odpornościowy. Pomaga się zrelaksować, ale i skupić myśli. Zdrowa i kojąca – to właśnie herbata biała. Z dodatkami smakuje jeszcze lepiej!
Kompozycja doskonała: herbata biała z dodatkami
Biała herbata wyróżnia się niezwykle harmonijnym i delikatnym smakiem. Właśnie z tego powodu stanowi idealne tło dla aromatycznych dodatków. Jesteśmy przekonani, że szlachetny napar z dodatkową, tajemniczą nutą, usatysfakcjonuje nawet największych koneserów herbacianej sztuki.
Tylko starannie wyselekcjonowane, jakościowe dodatki sprawią, że napar będzie prawdziwie nasycony, a jego smak wyjątkowy. Biała herbata doskonale komponuje się z suszonymi owocami, bakaliami, płatkami kwiatów i wieloma innymi dodatkami. Co więcej, ze względu na łagodny posmak, często łączy się ją z innymi herbatami – zieloną, czarną czy ziołową.
W tym miejscu warto podkreślić, że tylko wysokiej jakości susz może zagwarantować pełnię smaku. Torebki herbaty ekspresowej mają niewiele wspólnego z prawdziwym naparem z liści. Proces produkcji jest w tym przypadku niezwykle istotny, dlatego warto wybierać herbaty ze sprawdzonych źródeł.
Herbata biała z dodatkami – którą wybrać?
Bogata oferta dodatków jest odpowiedzią na zróżnicowane gusta naszych Klientów. Przy wyborze herbaty naturalnie warto kierować się własnymi preferencjami. Kompozycje herbaciane z płatkami kwiatów, czy kawałkami owoców, zapewnią doznania węchowe, smakowe, a nawet wizualne!
W naszej ofercie znajdują się propozycje o nieco bardziej tropikalnym smaku, jak np. Herbata Biała Słońce Afryki, czy Malinowe Goji. Owocowe nuty zagwarantuje Aksamitna Brzoskwinia lub Aloes Truskawka. Jeżeli pragniesz skosztować kompozycji różnych herbat, odpowiednim wyborem będzie niepowtarzalny Nektar Bogów. Jedno jest pewne: z herbatą białą z dodatkami zapeqnisz sobie niezwykłe doznania!
Jak parzyć aromatyzowaną białą herbatę?
Herbaty białe z dodatkami zwykle nie wymaga innego sposobu zaparzania niż ta bez dodatków. Parzymy ją w temperaturze 85 °C przez około 5–7 minut.
Wyjątek stanowią te kompozycje, w których dodatkowo znajduje się również herbata zielona. W ich przypadku temperatura parzenia powinna być dostosowana do herbaty zielonej.
Jakie dodatki znajdę w białej herbacie z Waszej oferty?
W zależności od konkretnej kompozycji, biała herbata z dodatkami może zawierać:
- Owoce: brzoskwinia, jabłko, truskawka, mango, owoce goji, maliny, ananas, winogrona, banan, kokos, pomarańcza, limonka, czerwona porzeczka, mango, papaja, żurawina.
- Kwiaty: lawendy, robinii, granatu, malwy, ostu, nagietka, dziewanny, herbaty, żółte pączki róży, płatki bławatka, nagietka, róży, liście czarnej porzeczki i jeżyny.
- Miks herbat: różne odmiany herbaty białej, herbata zielona, czarna, rumianek.
- Inne dodatki: rodzynki, trawa cytrynowa, skórka pomarańczy, skórka curacao, kawałki białej czekolady, złote gwiazdki, spirulina.
Czy herbata biała z dodatkami to dobry pomysł na prezent?
Jak najbardziej! Biała odmiana herbaty jest uznawana za najszlachetniejszą. To bezpieczny wybór, ponieważ jej wyrafinowany smak wyróżnia się delikatnością i neutralnością. Kawałki owoców czy płatki kwiatów dodadzą odrobiny finezji i fantazyjnej nuty do całej kompozycji.