Czarna herbata liściasta –smak wspomnień
Któż z nas nie pamięta czasów, gdy nasze mamy i babcie kupowały szeleszczące opakowania wypełnione tajemniczymi czarnymi granulkami? Właśnie w takiej formie herbata czarna była nam doskonale znana od zarania naszego życia. Obecna na każdym spotkaniu rodzinnym, stanowiła także świetną wymówkę, by zaprosić sąsiadkę na sympatyczną pogawędkę. Cóż, kto by odmówił spotkania przy herbatce?
A jak jest dzisiaj? Czy czarna herbata wciąż gości na naszych stołach, towarzysząc nam choćby tylko przy śniadaniu? Oczywiście! Mimo tak wielu innych rodzajów dostępnych na dzisiejszym rynku, Polacy wciąż obdarzają tę odmianę ogromną sympatią. Kto wie czy i sentyment nie odegrał tutaj swojej roli? A może to tylko… zniewalający i zdecydowany aromat, któremu ciężko się oprzeć?
Czarna herbata liściasta – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Po czym, już na pierwszy rzut oka, możemy poznać, że mamy do czynienia z czarną herbatą liściastą? Oczywiście po wyglądzie suszu. Składa się on z ciemnych, niemal czarnych listków. Gotowy napar jest koloru brązowego z wyraźną nutą czerwieni.
Czy jesteś ciekaw, jak powstaje?
Produkcja czarnej herbaty jest złożonym procesem:
- Zaraz po zerwaniu, świeże liście są rozkładane na długiej kracie w hali, gdzie suszone są gorącym powietrzem. W nowocześniejszych fabrykach odbywa się to w zamkniętym kanale.
- W procesie rolowania ścianki komórek liści są łamane, a zawarty w nich sok uwalnia się i łączy z tlenem w powietrzu.
- Gdy proces fermentacji i utleniania jest zakończony, liście zmieniają barwę na miedzianą czerwień.
- W kolejnym procesie suszenia liście znacznie ciemnieją – tak będą wyglądać finalnie.
- Ostatnim krokiem jest przesianie, czyli oddzielenie od siebie różnych rodzajów liści.
Uzyskuje się w ten sposób susz o różnej gradacji – miał i pył herbaciany z przeznaczeniem do produkcji herbat ekspresowych oraz liście pełne i łamane, które stanowią bazę dla wielu mieszanek m.in. tych, które są dostępne u nas.
Wpływ czarnej herbaty na zdrowie
Już samo delektowanie się wybornym smakiem i aromatem naparu ma wpływ na Twoje samopoczucie – szczególnie wtedy, gdy czarna herbata liściasta na wagę towarzyszy nam podczas spotkań towarzyskich. Warto jednak wiedzieć, że napój wykazuje również właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Mimo iż napar może delikatnie zabarwiać szkliwo zębów – wzmacnia je i chroni przed próchnicą, a także zapobiega chorobom przyzębia. Filiżanka herbaty po posiłku delikatnie pobudzi wydzielanie soków żołądkowych, co przyczyni się do lepszego trawienia. Regularne spożywanie naparu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a w dalszej perspektywie zapobiega udarom oraz miażdżycy. Pij na zdrowie!
Jak należy parzyć czarną herbatę?
Do sporządzenia napoju użyj świeżego wrzątku (100 ˚C). Zaparzaj od 3 do 5 minut. Nie zaleca się przedłużania tego czasu, ze względu na uwalniające się taniny, które mogą nadać naparowi gorzki smak. Serwuj czystą, z cytryną, miodem, imbirem, listkiem mięty lub mlekiem (jako tzw. bawarkę).
Czy każda czarna herbata liściasta jest taka sama?
Nie. Wyróżniamy kilka gatunków. W sklepie DMG Herbaty Kawy znajdziesz m.in. odmiany: Darjeeling, Assam, Yunnan, English Breakfast, Earl Grey, gruzińskie, cejlońskie, tajwańskie, wschodniofryzyjskie, nepalskie.
Jak rozpoznać, który z gatunków czarnej herbaty będzie mi smakował?
Jeśli preferujesz intensywniejszy napar, indyjskie i cejlońskie odmiany będą dla Ciebie. Chińska zaś przypadnie do gustu osobom, które wolą łagodny, aksamitny smak. Każdą z naszych herbat opatrzyliśmy opisem oraz zdjęciem, dzięki czemu masz pewność, że nie kupujesz „kota w worku”.
Czy czarna herbata może mieć wpływ na urodę?
Tak! Okłady zmniejszają opuchliznę powiek, zaś zmęczonym oczom przynoszą ulgę. Herbaciany napar może posłużyć za płukankę do włosów (nadaje blask, zwalcza łupież) oraz stóp (odpręża, niweluje nieprzyjemne zapachy).
Jakie jeszcze zastosowania może mieć czarna herbata liściasta?
Zaparzone torebki z czarną herbatą sprawdzą się świetnie jako pochłaniacze nieprzyjemnych zapachów – np. w lodówce. Intensywny napar nadaje się do czyszczenia i nabłyszczania mebli oraz do farbowania tkanin, a nawet… włosów!