Oolong – czarny smok wśród herbat
Tajemniczo brzmiąca nazwa jest fonetycznym odpowiednikiem chińskiego „wulong”, co oznacza dosłownie: „czarny smok”. Aby znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego akurat tak, wystarczy uważnie przyjrzeć się, jak wygląda herbata. Zwinięte ciemne liście w kontakcie z wodą prezentują się w całej okazałości – Chińczykom ich kształt przypominał unoszące się z gracją chińskie smoki.
Skąd przywędrował do nas Oolong?
Ten gatunek herbaty pochodzi z południowych Chin. Z czasem produkcja rozrosła się, obejmując również Tajwan, Wietnam, Tajlandię, Nową Zelandię, Japonię oraz Nepal. Tradycyjny Oolong powstaje z rozwiniętych liści, które suszy się na słońcu, a następnie umieszcza w koszach. W jakim celu? Potrząsanie koszami wypełnionymi liśćmi ma na celu delikatnie uszkodzić komórki roślinne, co pobudzi proces utleniania. Proces jest powtarzany w kilku cyklach – do momentu uzyskania idealnego aromatu. Następnym etapem jest podgrzewanie liści (np. poprzez prażenie, które sprawia, że liście tracą cierpkość oraz kwaśny posmak). W dalszej kolejności liście są zwijane, aby nadać im właściwy kształt – przeważnie są to niewielkie kulki lub strączki. Procesem wieńczącym produkcję może być wypiekanie suszu, choć współcześnie coraz częściej się od tego odchodzi.
Jak wygląda i smakuje Oolong?
Gotowy susz herbaciany przygotowany jest z całych liści, które po zalaniu wodą pięknie się rozwijają. Herbaty Oolong na chińskim rynku zaliczane są do grupy herbat turkusowych lub szmaragdowych. Niektórzy błędnie nazywają ją herbatą czerwoną. Smak i zapach naparu zależą od gatunku – np. Oriental Beauty najbardziej przypomina w herbatę czarną. Bardzo ciekawą odmianą jest Milky Oolong, ponieważ cechuje się mlecznym aromatem oraz delikatnym smakiem.
Właściwości herbaty Oolong
Podobnie, jak każdy z rodzajów herbaty, Oolong cechuje się dużą zawartością przeciwutleniaczy. Ponieważ do produkcji suszu wykorzystywane są duże, dojrzałe liście – herbata ta zawiera więcej fluoru i mniej kofeiny w porównaniu do odmian składających się np. z młodych listków oraz pąków. Liście obfitują także w witaminy (A, B, C, E, K), wapń, potas, miedź, selen, mangan, kwas foliowy oraz niacyny. Wszystko to sprawia, że Oolong korzystnie wpływa na organizm.
- Obniża ciśnienie tętnicze
- Pomaga wyregulować poziom cukru
- Minimalizuje ryzyko chorób serca i układu krwionośnego
- Zapobiega udarowi mózgu
- Ułatwia koncentrację i zapamiętywanie
- Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe
- Dzięki zawartości fluoru, zapobiega próchnicy
- Pomaga osobom chorym na osteoporozę
- Wzmacnia odporność organizmu
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
Rola herbaty Oolong w odchudzaniu
Podobnie, jak herbata Pu-erh – Oolong wykazuje właściwości, które mogą ułatwiać odchudzanie. Regularne spożywanie naparu pomaga nie tylko wyregulować poziom cholesterolu, ale także wspomaga procesy trawienne, w tym metabolizm tłuszczów. Co należy zrobić, aby były zauważalne efekty? Oczywiście, po kilku filiżankach Oolong nie zauważymy żadnej różnicy – by cokolwiek zaobserwować, należy pić napar bardzo regularnie. Trzeba przy tym pamiętać o tym, że żadna herbata nie pomoże, jeśli kończymy wieczór niezdrowym jedzeniem. Niezbędnym elementem, a wręcz fundamentem Twojego odchudzania powinna być odpowiednio zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Herbata jest tu tylko wisienką na torcie, która wieńczy dzieło i podkręca efekty.
Jak zaparzać herbatę Oolong?
Należy użyć gorącej wody o temperaturze 85 – 90°C. Czas parzenia uzależnij od tego, jak silny napar chcesz uzyskać – zalecamy 1-5 minut.
Kto może pić herbatę Oolong?
Ze względu na zawartość kofeiny, nie zaleca się spożywania herbaty dzieciom, kobietom w ciąży, matkom karmiącym, a także osobom cierpiącym m.in. na nadciśnienie.
Dlaczego warto spożywać herbatę Oolong?
Ponieważ wykazuje wiele właściwości, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.
Czy herbatę Oolong znajdę w Waszej ofercie?
Sklep DMG Herbaty Kawy oferuje kilka ciekawych odmian herbaty Oolong.