Kawa naturalna – filiżanka pokrzepienia w ciągu dnia
Nie trzeba być znawcą, by zauważyć, że ziarna poszczególnych gatunków kawowca różnią się od siebie pod względem wizualnym. Cechują się też rozmaitymi właściwościami. Dzięki temu, każdy może wybrać swój ulubiony gatunek, który dostarczy mu dokładnie takich wrażeń zapachowych i smakowych, jakich poszukuje. A Ty? Jaką kawę lubisz najbardziej?
Jak uprawia się kawę naturalną?
Zanim trafiła do Twojej filiżanki, przebyła długą drogę. Kawa uprawiana jest przeważnie w strefie tropikalnej (wyjątek stanowi Mozambik oraz Formoza) na terenie Ameryki Północnej i Południowej, Afryki, Azji oraz Oceanii. Plantacje kawowców utrzymywane są w częściowym zacienieniu, aby ochronić rośliny przed zbyt ostrym, tropikalnym słońcem.
Wysiew przeprowadzany jest do pół roku po zbiorach, zaś pierwsze kiełki można zaobserwować już po miesiącu. Roślina osiąga dojrzałość po 3-4 latach i dopiero wówczas owocuje po raz pierwszy. Gdy dojrzeją, są ręcznie zbierane przez pracowników plantacji. Następnie oczyszcza się je i przekazuje do dalszej obróbki. Najważniejszym elementem owoców są ich pestki – to właśnie z nich otrzymuje się nasiona kawy naturalnej.
Po usunięciu miąższu, nasiona są palone. Proces polega na prażeniu ziaren w specjalnie przeznaczonym do tego piecu. Może się on odbywać na kilka sposobów, np.:
- Palenie jasne
Przebiega w najniższej temperaturze (200˚C), dzięki czemu ziarna zachowują najwięcej kofeiny. Kolor, kwaskowy smak oraz zapach napoju najmniej przypominają klasyczną „małą czarną”.
- Palenie średnie
W tym przypadku temperatura wynosi 210-220˚C, zaś smak i aromat nabierają głębi. Zawartość kofeiny obniża się, wyczuwalna jest już goryczka, zaś smak napoju nabiera delikatnych nut ciemnej czekolady. Jest to najpopularniejsza metoda palenia kawy naturalnej.
- Palenie ciemne
Kawa przygotowana w ten sposób (w 225-250˚C) cechuje się najniższą zawartością kofeiny oraz zdecydowanym smakiem. Wyczuwalne jest duże nasycenie goryczy oraz szlachetne nuty gorzkiej, mocno kakaowej czekolady.
Wyróżniamy także sposoby pośrednie (np. palenie średnio-ciemne), dzięki którym uzyskuje się rozmaite warianty smaku i aromatu, a także poziomu zawartości kofeiny.
Jakie gatunki kawy naturalnej znajdę w Waszym sklepie?
W ofercie DMG Herbaty Kawy znajdziesz różne odmiany gatunków arabica i robusta.
W jaki sposób mogę przygotować kawę naturalną?
Oferowaną przez nas kawę możesz przyrządzać w ekspresach (ciśnieniowym lub przelewowym), kawiarce, driperze, frenchpressie oraz w aeropresie.