Kawy bezkofeinowe
Wiele osób nie wyobraża sobie swojej codzienności bez picia kawy. Nic w tym dziwnego, ponieważ jej spożywanie staje się często ważnym rytuałem dnia… Co więc zrobić w przypadku, gdy dostarczanie kofeiny organizmowi nie jest wskazane? Istnieją przecież grupy osób, które w tym względzie powinny zachować szczególną ostrożność!
Dobrym rozwiązaniem mogą się okazać kawy bezkofeinowe, które są równie smaczne i aromatyczne! Zachowują swoje walory, ale nie mają niepożądanych właściwości pobudzających. To naprawdę doskonała alternatywa, której warto przyjrzeć się bliżej.
Historia bezkofeinowej kawy
Historia powstania kawy bezkofeinowej jest naprawdę ciekawa. Czy wiesz, że jej wynalezienie było inicjatywą Johanna Wolfganga Goethego? Ten niemiecki poeta cierpiał z powodu uporczywej bezsenności. Być może przeżywane katusze były inspiracją dla kolejnych dzieł… Goethe doszedł do wniosku, że ten stan może mieć związek z ilością wypijanej kawy!
Podzielił się swoim obserwacjami ze znajomym chemikiem, Friedrichem Runge. Poprosił go o zbadanie składu i właściwości kawy. Kiedy przypuszczenia okazały się słuszne, Runge wyizolował kofeinę w warunkach laboratoryjnych. Był to pierwszy krok do stworzenia kawy bezkofeinowej! Jednak jako pierwszy podjął się tego Ludwig Roselius, który zaczął ją produkować na skalę przemysłową na początku XX wieku.
Jak powstają kawy bezkofeinowe?
Istnieją trzy główne metody produkcji kawy bez kofeiny:
- Ekstrakcja przy pomocy rozpuszczalników – rozpuszczalnik jest stosowany tylko po to, aby wypłukać kofeinę z ziaren kawy, a następnie usuwa się go w procesie odparowywania.
- Metoda szwajcarska – bez stosowania chemikaliów, opiera się na procesie osmozy w środowisku wodnym i wykorzystaniu filtrów węglowych.
- Ekstrakcja przy pomocy CO2 – polega na przepuszczeniu przez ziarna kawy dwutlenku węgla, który usuwa kofeinę, ale jednocześnie pozwala na zachowanie walorów smakowych.
Warto jednak podkreślić, że kawy bezkofeinowe zawierają śladowe ilości kofeiny. Dopuszczalna wartość to 0,1 g/100 g.
Kawy bezkofeinowe – dla kogo?
Jak sama nazwa wskazuje, kawa bezkofeinowa jest przeznaczona dla tych osób, które powinny lub chcą unikać kofeiny. Jej tolerancja zawsze stanowi kwestię indywidualną, ale istnieją takie grupy, którym nie zaleca się picia tradycyjnej kawy. Kto może więc skorzystać z takiego rozwiązania?
- Kobiety w ciąży
- Kobiety karmiące piersią
- Dzieci
- Osoby z chorobami serca, nadciśnieniem
- Cierpiący na chorobę wrzodową lub refluks
- Chorujący na schorzenia nerek
- Osoby z tendencją do wypłukiwania minerałów w organizmie (magnez, potas, wapń)
- Cierpiący z powodu bezsenności
Kawę bezkofeinową poleca się również tym osobom, które mają problemy z nadpobudliwością i opanowaniem silnych stanów emocjonalnych (jak napady lęku).
Również niektóre leki wykluczają spożywanie tradycyjnej kawy, dlatego zawsze warto czytać dołączoną ulotkę!
Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?
Kawa bezkofeinowa wyróżnia się korzystnymi właściwościami. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które mają działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne. Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i niektóre rodzaje nowotworów.
Mimo że nie ma działania pobudzającego, stymuluje procesy myślowe. Chroni neurony w mózgu, zapobiegając procesom demencyjnym. Znajdziemy w niej także niewielkie ilości magnezu, potasu oraz witamin B2 i B3.
Kawa bezkofeinowa ma zbliżoną wartość odżywczą do tych z zawartością kofeiny. Mogą mieć jednak nieco mniej substancji aktywnych.
Czy kawa bezkofeinowa jest równie dobra w smaku?
Odpowiemy krótko: tak! Pamiętaj, że tak naprawdę jest to kwestia wyboru dobrego, sprawdzonego produktu wysokiej jakości.
Dowodem na to jest fakt, że po kawy bezkofeinowe sięgają również zdeklarowani kawosze. To doskonała propozycja dla tych, którzy pragną się rozkoszować samym smakiem kawy, ale jednocześnie chcą uniknąć jej działania stymulującego, np. wieczorną porą.
Zachęcamy więc do wypróbowania rewelacyjnych kaw bezkofeinowych z naszej oferty, takich jak:
- Kawa Brazylia SWD Bezkofeinowa
- Kawa Smakowa Belgijskie Pralinki Bezkofeinowa