Na Zgagę

Call to us +48665775077

Zamknij (x)
Na Zgagę - 1

Na Zgagę

Indeks:

8,50 zł
Brutto

Skład: rumianek, melisa, mięta, nagietek, krwawnik

Opis: rumianek ma duży wpływ na prawidłowe trawienie i odporność organizmu, malisa z miętą przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego jak i za trawienie. Nagietek poprawia pracę wątroby i jelit. 

Czas parzenia: 8-10 minut, 100 C . 2 czubate łyżeczki na 250 ml wody.

Waga
Ilość

Złóż zamówienie w ciągu 05h 02m 07s A Twoją przesyłkę nadamy w dniu dzisiejszym
Do darmowej dostawy brakuje 100,00 zł Darmowa dostawa obowiązuje od 100,00 zł
Do każdego zamówienia otrzymasz darmowe próbki produktów!

Zioła,

rośliny zielarskie – rośliny zawierające substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, a także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny.

Rośliny zielarskie ze względu na sposób użytkowania dzieli się na:

  • rośliny lecznicze
  • rośliny przyprawowe
  • rośliny olejkodajne

Część roślin może równocześnie posiadać własności lecznicze, być stosowana jako przyprawa i dostarczać olejków eterycznych. Leki uzyskane z ziół to leki ziołowe.

Składniki ziół

Najważniejsze związki chemiczne zawarte w ziołach to:

  • alkaloidy – pobudzają ośrodkowy układ nerwowy oraz działają żółciopędnie, rozkurczowo i rozgrzewająco;
  • antrazwiązki – mają właściwości przeczyszczające;
  • azuleny – działają przeciwzapalnie i pomagają w leczeniu trudno gojących się ran;
  • fenole – posiadają właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące;
  • flawonoidy – posiadają właściwości regenerujące;
  • garbniki – działają bakteriobójczo, ściągająco i przeciwzapalnie;
  • glikozydy nasercowe – zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, jego napięcie, a przy tym zwalniają jego czynność;
  • pektyny – działają hipocholesterolemicznie i przeciwcukrzycowo;
  • saponiny – zwiększają przepuszczalność błon śluzowych, a tym samym ułatwiają wchłanianie innych substancji aktywnych;
  • związki śluzowe – mają właściwości przeciwzapalne i natłuszczające.

Rodzaje ziół

W zależności od ich działania wyróżnia się :

  • zioła przeciwzapalne i dezynfekujące skórę i błony śluzowe (m.in.: babka lancetowata, dziurawiec zwyczajny, krwawnik pospolity, lawenda, mięta pieprzowa, nagietek lekarski, pokrzywa zwyczajna)
  • zioła wykrztuśne i przeciwkaszlowe (m.in.: koper włoski, podbiał pospolity, prawoślaz lekarski)
  • zioła napotne i przeciwgorączkowe (m.in.: bez czarny kwiat, lipa kwiat, malina owoc)
  • zioła obniżające ciśnienie krwi (m.in.: fiołek trójbarwny, jemioła)
  • zioła przeciwmiażdżycowe (m.in.: cebula, czosnek, perz właściwy)
  • zioła działające osłaniająco na przewód pokarmowy (m.in.: len zwyczajny, lipa kwiat, podbiał pospolity)
  • zioła przeciwbiegunkowe i przeciw zaparciom (m.in.: borówka, dąb kora, marchew zwyczajna)
  • zioła przeczyszczające i rozwalniające (m.in.: kruszyna pospolita, prawoślaz lekarski)
  • zioła moczopędne (m.in.: bez czarny, chaber bławatek, jałowiec pospolity, mniszek lekarski, pokrzywa zwyczajna, skrzyp polny)

Specyficzne kody

16 innych produktów w tej samej kategorii:

chat Komentarze (0)